Antreprenor in serie sau prizonierul unei singure afaceri?

Intrarea in afaceri reprezinta inca un vis pentru foarte multi tineri. Astfel, inceperea unei cariere de antreprenor vine de obicei in urma unor experiente profesionale petrecute la locul de munca, prin care au investit timp de ani de zile efort si timp in folosul altora. Insa, pasiunile cu adevarat importante pentru ei au ramas tot timpul intr-un plan secund, neavand nici timp si nici resurse pentru a se ocupa de acestea.

Asa au ajuns la optiunea de a deveni antreprenori, adica de a deveni propriul tau sef, pe propriile picioare. Odata luata insa aceasta decizie, apar noi intrebari: ce afacere sa incep? In ce domeniu? La ce ma pricep eu cel mai bine? Din acest punct de vedere, apar din ce in ce mai multe capcane si dileme pentru tinerii intreprinzatori, multi dintre ei renuntand la idei inainte  de a incepe. Dar daca nu va merge? Daca nu am experienta necesara? – sunt doar cateva dintre intrebarile care fac diferenta intre un antreprenor si un prizonier al propriului negativism.

Exista insa o serie de antreprenori pentru care cuvantul „nu” aproape ca nu exista. O astfel de persoana se numeste antreprenor in serie, iar cuvantul de ordine pentru acesta este „Da, se poate”. Astfel, daca pornim de la premisa ca orice este posibil si ca nu mai exista domenii noi, neexploatate, pe care sa le incerci, nu iti ramane decat varianta intrarii in afaceri cu orice risc, dar concentrat in permanenta sa iti optimizezi business-ul si sa devii o voce de temut pentru concurenta. Caci, in concitiile in care nu mai esti singur pe piata, cu siguranta ca aparitia unei concurente iti poate destabiliza planul de afaceri obligandu-te sa incerci noi strategii.

Ce inseamna insa un antreprenor in serie? In fond, acesta este tipul de antreprenor pentru care nu conteaza domeniul pe care doreste sa il exploateze, chiar daca nu are o experienta in spate pentru aceasta. Un antreprenor exact asta face: gaseste oamenii potriviti care sa se ocupe de jobul incredintat, acesta fiind preocupat de dezvoltarea afacerii, astfel incat sa isi permita sa isi plateasca si angajatii, propriile cheltuieli, dar sa obtina si un profit. Iar exemple in acest sens gasim la tot pasul in jurul nostru.

O statistica interesanta publicata in revistele de specialitate arata ca majoritatea miliardarilor lumii au dezvoltat domenii in mai multe domenii, unele chiar fara nicio legatura una cu alta. Spre comparatie, numarul celor care au devenit miliardari in urma unei singure afaceri este mult mai mic. Acest lucru este oarecum de inteles, cata vreme si riscurile sunt impartite altfel. Astfel, in momentul in care ai mai multe afaceri, in mai multe domenii, falimentul uneia dintre ele nu te poate destabiliza financiar. In schimb, cand esti tributarul unei singure afaceri, falimentul companiei poate insemna si falimentul personal.

 

Leave a Reply