Avantajele magazinelor de tip outlet

Este cunoscut faptul ca magazinele de tip outlet ofera preturi mai bune decat cele ale marilor branduri. Acesta este si unul dintre motivele pentru care nu vom gasi un outlet intr-un mare centru comercial, spre exemplu, alaturi de nume consacrate ale modei, iar explicatia este una foarte simpla.

Acestea din urma vor sa profite din plin de sezonul de vanzari, la pretul cel mai bun, fara sa intre in concurenta cu produse care, chiar daca sunt ceva mai vechi ca aparitie, au preturi imbatabile, incomparabil mai mici.

S-a creat falsa impresie ca magazinele de tip outlet sunt magazine cu haine purtate, second-hand. Nimic mai fals, intrucat magazinele outlet se bazeaza pe epuizarea stocurilor din magazine, care, pentru a face loc colectiilor noi de salopete dama elegante, rochii sau pantaloni de dama, de obicei sunt scoase la vanzare la preturi cu mult mai mici decat cele care sunt in mod obisnuit la raft.

De asemenea, in magazinele outlet s-ar putea sa gasim cate o singura marime a unui produs sau, in alte cazuri, marimi foarte mari, pentru care numarul potentialilor clienti este unul extrem de limitat.

Prin urmare, putem vorbi si despre o oarecare discriminare in acest sens, intrucat nu toti consumatorii au acces la produsele outlet. Magazinele de acest gen sunt clasificate, de obicei, in functie de managementul inventarului, segmentarea de ordin geografic sau, pur simplu, in functie de pret.

Aici, trebuie spus ca nici consumatorii care intra in aceste magazine nu sunt clienti fideli, mult calculand distanta pana la magazin si efortul depus, mai ales atunci cand fondurile destinate sesiunii de shopping sunt limitate.

Unele studii arata ca, de regula, consumatorii isi aleg magazinul pentru comparaturi si in functie de distanta fata de domiciliu sau locul de munca.

De asemenea, unele simulari arata ca inclusiv firmele mari adopta strategii diferite prin politica de outlet, atragand in magazinele centrale doar clientii cu bani, restul fiind directionati discret spre magazinele outlet. Aceste lucru este practicat tocmai pentru a evita asa-numita canibalizare a veniturilor.

S-a constatat, de asemenea, ca introducerea de produse noi in magazinele standard ar scadea, in lipsa magazinelor de tip outlet, ceea ce ar conduce la o crestere a stocurilor si, implicit, a cheltuielilor cu gestionarea acestora.

Prin urmare, se poate spune ca magazinele outlet conduc la o serie de avantaje pentru marile branduri, care se pot concentra astfel pe canalele lor obisnuite de promovare, fara a avea grija stocurilor si a colectiilor vechi.

Politicile in acest sens sunt diferite de la magazin la magazin. In tip ce unele
schimba in totalitate marfa de pe rafturi odata cu venirea noului sezon, altele pastreaza pana la 20 la suta din colectia veche, la un pret sensibil redus.

Cat priveste consumatorul, si acesta are de castigat, daca respecta cateva reguli esentiale. In primul rand, acesta trebuie sa analizeze foarte bine pretul de catalog si cel de pe raft, sa se uite bine pe eticheta la producator si la materialul folosit, pentru a nu cadea in plasa produselor piratate.

In rest, tot ce conteaza este pretul, dat fiind ca, de multe ori avem de-a face cu produse de brand, aflate la preturi cu mult diminuate.

Leave a Reply