Care sunt particularitatile legislaturii

legislaturaSistemul politic al fiecarei tari se dezvolta si evolueaza in functie de istoria sa si de conditiile politice si sociale. Atunci cand o tara incearca sa „altoiasca” un sistem politic al altei tari si sa il adopte, rareori se intampla sa functioneze. Acesta a fost cazul, de exemplu, atunci cand Nigeria a incercat sa adopte in urma cu cativa ani sistemul prezidential din SUA. Sistemul nu a reusit pentru ca nu a furnizat un rol sau o priza pentru partide. Ca urmare, au aparut revolte sub forma de lovituri militare de stat si nu a fost nicio stabilitate durabila in Nigeria. Tarile trebuie sa adapteze structurile si regulile astfel incat sa se potriveasca propriilor culturi si situatii.

Acestea fiind spuse, se poate inca sa se traga invataminte din experienta legislaturii in democratiile mature si in curs de dezvoltare din intreaga lume. Una dintre ele este fundamentala si deosebit de clara: o democratie prospera functioneaza cel mai bine in cazul in care are o legislatura activa, vibranta, semnificativa si legitima.

Nicio legislatura nu poate fi eficienta daca nu dispune de resurse adecvate pentru a desfasura activitati de cercetare pe probleme de politica, pentru a dezvolta modele, analiza de date si scrieri de legi. Colectivele de munca, bibliotecile si expertiza sunt toate necesare, la fel cum sunt instrumentele de birou precum computerele, telefoanele si faxurile.

Unele diviziuni ale muncii sunt necesare in orice legislatura semnificativa. Un sistem de comisie creat pentru a se potrivi domeniilor politice cu care se ocupa legiuitorul este esential. Comisiile isi pot asuma responsabilitatea de a elabora proiecte de lege, de a organiza audieri sau plangeri. Acestea pot include presedinti din partidul de guvernamant sau parti din partidele din opozitie. Ele pot fi in mod independent puternice sau slabe. Dar sistemele de comisie sunt recunoscute in parlamente ca o modalitate de a facilita procesul de elaborare a politicilor, chiar daca este dificil sa se defineasca linii clare de jurisdictie pentru subiecte precum energia sau mediul inconjurator si comisiile ajung de multe ori sa se certe intre ele.

O functie importanta a unei legislaturi este de a oferi desfacere si de a reprezenta legitimitatea opozitiei. Gasirea unui echilibru intre un rol adecvat pentru minoritate si dreptul legitim al majoritatii de a actiona este o alta dilema inerenta intr-o legislatura democratica. Gasirea unui rol semnificativ pentru opozitie, daca acesta este organizat intr-unul sau mai multe partide, ori intersectarea liniilor de partid la circumscriptiile regionale si etnice este o cheie pentru stabilitatea si legitimitatea sistemului politic.

Interese exterioare, de la asociatii profesionale la grupuri etnice sau rasiale, au nevoie de acces la legislatie. Legislativul intr-o democratie trebuie sa fie organizat mai deschis si sa fie accesibil in intregul proces politic, pentru ca rolul sau este de a asculta si reprezenta toate fortele, mari si mici, in societate.

Leave a Reply