Cele mai mari curiozitati despre ochiul uman

Ochiul este fara doar si poate unul dintre cele mai importante organe senzoriale, si cel mai probabil este si cel mai complex dintre toate. Ochiul uman este capabil sa sesizeze si sa prelucreze zeci de milioane de informatii pe secunda, iar din acest motiv oamenii au fost curiosi sa afle cat mai multe lucruri despre ochi.

In continuarea acestui articol vom prezenta cateva lucruri interesante despre ochi, lucruri la care cu siguranta nu v-ati fi putut gandi. Iata despre ce este vorba:

  1. Ochiul uman functioneaza ca o camera foto. In acelasi mod in care un obiectiv de camera focalizeaza lumina pe o suprafata fotosensibila, ochii dvs. focalizeaza lumina asupra retinei.
  2. Cea mai obisnuita culoare a ochilor din lume este maro. Cu peste 55% din populatia lumii avand ochi caprui, aceasta ramane cea mai comuna culoare. Culoarea ochilor este determinata de genetica, deoarece dicteaza cat de mult este produsa melanina in irisul tau.
  3. Unii oameni se nasc cu culori de ochi incorecte. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de heterochromie si este, de obicei, rezultatul unei lipse relative sau a unui exces de pigment intr-un singur ochi. Acesta este cel mai adesea mostenit, dar poate aparea si datorita bolii sau vatamarii.
  4. Corneea este acoperirea transparenta a irisului si pupilei. Va protejeaza ochii de murdarie si de germeni, precum si de razele ultraviolete ale soarelui. Daca corneea devine avariat, veti avea o viziune distorsionata, pentru ca lumina care intra in ochiul dvs. este afectata.
  5. Viziunea 20/20 inseamna doar ca aveti o vedere normala. Contrar credintei populare, vizibilitatea 20/20 nu este ceva remarcabil. Mai degraba, inseamna ca puteti citi o diagrama de la 20 de metri in conditii normale de iluminare.
  6. Vizibilitatea femeii poate fi afectata de sarcina. In timp ce hormonii sunt infuriati si se produc modificari fizice, este posibil ca o femeie sa aiba probleme cu vederea ei. Acestea sunt de obicei afectiuni minore si temporare, cum ar fi vederea incetosata si ochii uscati, si vor disparea odata ce copilul se naste, insa pana atunci femeile pot purta ochelari de vedere recomandati de catre oftalmolog, si pot opta pentru rame ochelari de vedere Vogue.
  7. Ochii tai devin obositi cand citesti sau te uiti la un computer pentru perioade lungi de timp. Acest lucru se datoreaza faptului ca clipesti mai rar si nu relaxezi muschiul din ochi. Daca vi se intampla acest lucru frecvent, trebuie sa va asigurati ca aveti o reteta actualizata.
  8. Corneele umane sunt foarte asemanatoare cu corneea rechinilor. Aceasta similitudine inseamna ca ochii rechinilor pot fi utilizati ca inlocuitori in operatiile de ochi umani.
  9. Este imposibil sa stranuti cu ochii deschisi. Ochii si nasul sunt conectati prin nervii cranieni, astfel incat stimularea de la un stranut deplaseaza un nerv spre creier, apoi in jos un alt nerv la pleoape, de obicei provocand o clipire.
  10. Fumatorii au aproape doua ori mai mari sansele de a experimenta ochiul uscat. Fumul de tigara este cunoscut pentru a irita ochii – chiar si expunerea la mana a doua a fumului poate agrava ochiul uscat, in special pentru purtatorii lentilelor de contact.