De ce anvelopele de iarna sunt cele mai sigure anvelope?

Alegerea anvelopelor reprezinta un aspect foarte important pentru orice sofer, insa multi dintre acestia isi aleg anvelopele dupa anumite criterii care au foarte putina legatura cu siguranta sau protectia lor, si anume dupa pret. Multi soferi aleg anvelopele cu care sa isi echipeze autovehiculul dupa pret, iar acest lucru are un efect negativ semnificativ asupra sigurantei si protectiei lor, intrucat pretul nu este nicidecum cel mai important criteriu demn de luat in considerare.
Alte criterii mai semnificative ar fi cele legate de tipul anvelopei, de anul de fabricate, daca sunt noi, second-hand sau resapate, iar alte criterii si mai importante sunt legate de distanta de franare, insa acestea sunt deja prea straine pentru unii soferi. Asadar, unul dintre cele mai de baza criterii sunt legate de tipul de anvelopa pe care sa il cumperi spre a-ti echipa autovehiculul, iar aceasta alegere trebuie facuta nu in functie de pret ci in functie de conditiile vremii precum si ale carosabilului.
Mai toti soferii cunosc faptul ca daca temperatura de afara scade sub 7 sau 8 grade Celsius trebuie sa isi schimbe anvelopele din cele de vara in cele de iarna, insa foarte putini inteleg de ce trebuie facut acest lucru. Aceasta schimbare trebuie sa aiba loc nu pentru ca asa ar spune cineva, ci pentru ca, odata cu scaderea temperaturii sub acel prag, anvelopele de vara isi pierd foarte mult din calitati, agilitatea lor este sub semnul intrebarii intrucat cauciucul este mult mai rigid, iar siguranta dumneavoastra este in pericol.
Asadar, acesta este motivul pentru care schimbarea anvelopelor de vara in cele de iarna trebuie facuta sub pragul de 7 sau 8 grade celsius. Alte criterii dupa care sa va alegeti anvelopele sunt cum am mentionat si mai sus legate de distanta de franare. Cu toate ca unele diferente dintre anvelopele de vara si cele de iarna sunt la ordinul metrilor in ceea ce priveste distanta de franare, luati in calcul faptul ca pana si un singur metru poate sa faca diferenta dintre un drum la spital, sau mai rau un om mort, si niciun fel de astfel de lucru sa aiba loc.
La o viteza de aproximativ 80 de km/h diferenta dintre anvelopele de vara si cele de iarna este de cel putin 5 metri, asadar o distanta de franare de 40 de metri pentru anvelope de vara si de 35 de metri pentru anvelope de iarna, o distanta de 5 metri este mai mult decat imensa pentru majoritatea situatiilor care s-au soldat cu un accident. Aceasta diferenta in ceea ce priveste distanta de franare este posibila pentru ca anvelopele de iarna sunt dotate cu o concentratie de canale si de lamele care au o adancime mult mai mare, ceea ce sporeste atat aderenta cat si evacuarea apei.

Leave a Reply