Informatii importante despre cultura poporului roman

Ca o parte din culturii romane, au fost subliniati mai multi factori si elemente printre care si celebrul costum pe care se poate schimba, desigur, in functie de sexul persoanei, si de stilul si modul de a-l face.

Culorile cele mai izbitoare sunt pastrate pentru femeile mai tinere si cele mai intunecate, cu tonuri puternice pentru femeile si barbatii in varsta. Partea gatului, umerii, pieptul sunt infrumusetate cu broderie.

In timpul festivitaitlor casele sunt pline si oamenii sarbatoresc impreuna. In cultura din Romaniase fac pomeni la care se aduna oamenii in amintirea celui decedat. Cei miciĀ  vopseste ouale care mai tarziu se ciocnesc unul cu altul ca un simbol al Invierii. Desertul excelent in timpul sarbatorilor este cozonacul.

Pe langa sarbatorile religioase, romanii au si alte sarbatori gastro pastorale. Acestia celebreaza, de asemenea, in ziua de Sf. Nicolae, tipica sezonului de vacanta, cand strazile sunt decorate si pline cu lumini colorate, si totul ia o aura de magie care va invita sa va confruntati cu frigul pentru a iesi la o plimbare.

Costumele sunt fabricate din materiale usoare din in, canepa, lana sau matase naturala, caracterizate prin culoarea alba a tesaturilor si prin forma simpla si functionala. Camasile pentru barbati si femei, au maneci largi, brodate cu fire de ornamente florale sau geometrice colorate, predominant fiind printre barbati negrul si rosul, iar albastru sau galben mai mult in randul femeilor.

Valoarea estetica a costumului creste si mai mult cu prezenta mai multor piese complementare pe care costumul popular particularizat in functie de zona etnografica, varsta si tipul de festivitate. Cele mai frumoase modele de rochii se pot gasi accesand rochii romanesti Iiana.

Pe fustele largi albe, a caror margine de jos brodata discret atrage atentia, femeile purtau un fel sort viu colorat sau cu culori pale care se armoniza cu bluze de culoare alba si jachete de lana sau piele de oaie. Sorturile si fustele negre dominante sau cu dungi orizontale colorate subtiri care alternau cu dungi groase si motive brodate cu fir de aur sau argint, pot fi vazute in portul popular romanesc.

In sifonierul barbatilor o valoare estetica deosebita au curelele late si stantate sau cu impletitura de bucati subtiri si panglici din piele de oaie cu modele florale cusute pe un fundal alb, cu blanda de ras sau sau o panglica subtire de lana neagra. De asemenea, vestele erau foarte utilizate de barbati, si caciulile sau palariile.

Rosu cu albastru? Albastru cu rosu? Sau modelul cu mai multe culori si mai multe broderii variate? Daca astazi alegerea este posibila, nu a fost intotdeauna asa.

Modelele de exemplu, brodate manual, au un inteles foarte precis. In mod traditional, broderiile reflectau varsta, statutul social si regiunea de origine a femeilor. Deci, daca erati casatoriti sau mai degraba batrani, trebuia sa purtati modele simple cu culori calde. In schimb, fetele aveau culori mai luminoase, pentru a atrage atentia viitorilor soti.

Aceasta imbracaminte traditionala era practic purtata de femei de la tara. Aveau diferite tunici in functie de ocazii. Cele mai decorate, au fost rezervate pentru sarbatori, cele mai simple pentru viata de zi cu zi.

Leave a Reply