Serviciile de consiliere parentala – solutia pentru rezolvarea problemelor cu copiii

Meseria de parinte nu este nici pe de parte una usoara. Aceasta vine la pachet cu o sumedenie de incercari, de provocari si de situatii limita. Caracterul copiilor poate fi atat de diferit unul fata de altul, incat, la un moment dat, ajungi sa nu mai gasesti rezolvari pentru problemele ce se instaleaza in familie.

Indiferent de situatiile prin care treci ca parinte, serviciile de consiliere parentala ar putea fi solutia de care ai nevoie pentru a depasi cu succes stari apasatoare, dificile. Atunci cand nimic nu pare sa mai functioneze, ajutorul unor psihoterapeuti priceputi, precum sunt cei ai centrului Psihologic PsihArt, constituie calea spre remediere a tuturor neintelegerilor.

Ce este consilierea parentala?

In cadrul sedintelor de consiliere parentala are loc o conversatie ampla intre psihoterapeut si unul sau ambii parinti. Exista situatii in care participa si persoanele suplimentare, participanti la cresterea copiilor. Ar putea fi necesara aceasta si in cadrul programelor de interventie terapeutica.

Cand este folositoare consilierea parentala?

Situatiile in care un parinte ar putea avea nevoie de un astfel de ajutor sunt extrem de diverse si depind de la un caz la altul. De multe ori, neintelegerile dintre parinti sunt motivul pentru care copiii experimenteaza stari avansate de depresie. Nicidecum acestea nu trebuie tratate cu indiferenta.

Pierderea cuiva drag poate afecta un copil in aceeasi masura cu un adult sau poate chiar mai mult. Indepartarea starilor specifice este o misiune destul de dificila, insa nu una imposibila. Deci recomandat este ca cei mici sa fie ajutati sa depaseasca aceste stari, iar un psihoterapeut reprezinta impulsul necesar.

Serviciile de consiliere parentala pot constitui rezolvarea ideala si in multe alte situatii: mutarile si dificultatea de adaptare la noul mediu, neincrederea copilului in parinti, anxietatea sau frica, greutatea copilului de a se desprinde de parinte, lipsa apropierii, aparitia unei surioare sau a unui fratior, inceperea unui nou ciclu scolar, sentimentele de singuratate si de izolare, starile conflictuale din familie, violenta si agresivitatea, bolile din familie cu impact major.

Fiecare dintre aceste situatii necesita un ajutor profesional, oferit de o persoana care are studii de specialitate in domeniu si are capacitatea de a judeca obiectiv fiecare problema. Si cine este mai potrivit in acest caz decat un psihoterapeut, parte a unui centru psihologic renumit?  Desigur, alegerea apartine fiecarui parinte in parte, insa nu ar trebui pierdut din vedere acest aspect.

Este foarte important ca cei ce pasesc pragul unui cabinet de consiliere parentala si fie pregatiti sa se deschida total fata de cel al carui rol este sa asculte si si ii ajute sa gaseasca cele mai bune rezolvari la probleme. Este un pas destul de dificil pentru parinti, intrucat nu oricine indrazneste sa recunoasca fata de o persoana straina ca trece prin perioade dificile cu propriii copii.

Acestia trebuie sa stie ca tot ceea ce se discuta in cadrul unui astfel de cabinet este strict confidential si chiar se semneaza un contract de confidentialitate.

Este consilierea parentala raspunsul la problemele tale? Intra pe psihart.ro si afla mai multe despre aceasta ramura de servicii si ia masurile cuvenite.

Leave a Reply