Te consideri neinteles?

Discreditarile, descurajarile si umilintele indurate in copilarie alimenteaza dorinta individului de a arata la toata lumea cine este el de fapt. Din pacate, aceste fantezii ambitioase sunt cu usurinta contrazise de realitatea cruda de zi cu zi. Si in acest fel se ajunge dintr-un pretins geniu la un geniu neinteles. Geniile neintelese nu pot realiza pur si simplu faptul ca modelul imaginii dorite nu corespunde propriilor posibilitati reale. Pentru a mentine falsa grandoare trebuie evitata concurenta altora. Urmarea logica este fuga de realitate.

Nu este de mirare, asadar, ca geniile neintelese se posteaza “in afara” concurentei, pentru ca ulterior sa poata afirma ca si ele ar fi stiut totul la fel de bine, avand intotdeauna la indemana si un subterfugiu potrivit. Pur si simplu ele considera insuportabila ideea de a nu fi atat de grozave pe cat ar dori sa fie. Fiecare infrangere reala constituie o noua dovada a inferioritatii lor valorice.

Se poate intampla si situatia inversa, cand o persoana, dew teama criticii sau a blamarii, dand dovada de o pretinsa sinceritate, sa se faca “mai mica”, subestimandu-se.

Aceasta este o forma de autoprotectie, prin care persoana respectiva se protejeaza contra atacului celorlalti, luand-o inainte. Autocritica excesiva fata de propriile lipsuri, sau absenta acesteia este un indiciu care denota o deficienta a sentimentului valorii de sine.

Leave a Reply